Trasare / înțărușare
Pentru marcarea punctelor de pe conturul unui teren avem nevoie de o fotocopie a planului de amplasament și delimitare din documentația de cadastru a terenului în care apare tabelul de coordonate (în Sistem Stereografic 1970).
Trasarea coordonatelor punctelor de pe limita imobilului se realizează cu precizie ridicată (folosind GPS RTK) și se finalizează prin predarea către proprietar a unui proces verbal de trasare a amplasamentului, semnat de catre persoana autorizată și de către proprietar.
Trasare axe
Pentru poziționarea precisă pe șantier a axelor unei construcții avem nevoie de planul de trasare (conform proiectului arhitectural) și de retragerile fata de limitele de proprietate.
Trasarea axelor unei construcții (fie construcție de birouri, bloc de apartamente sau locuință familiala) este foarte importantă și de obicei aceste lucrări sunt tratate superficial de constructori.
Trasarea făcută greșit poate avea repercursiuni grave asupra construcției și bugetului alocat acesteia (pereți strâmbi, abateri mari între cotele din proiect și cele din teren) de aceea este bine să evitam metoda clasică și cea mai des folosită în țară (trasarea cu sfoara, ruleta, teorema lui Pitagora și pentru cote - furtunul cu apă).
Trasarea construcției consta în materializarea precisă (precizie milimetrică) în teren a formei și poziției din proiect. Practic în urma trasării vom avea în teren toate axele construcției și cota zero.
Cota zero reprezintă nivelul de referință al construcției și este de obicei suprafața finisajului pardoselii de la parter - conform proiectului. Față de această cota se relaționează toate celelalte elemente verticale ale construcției.
Aceasta cotă o putem trasa relativ față de o anumită cotă din teren sau în sistem absolut în rețeaua altimetrică a Romaniei (Sistem Marea Neagra 1975 cu punctul zero fundamental în Capela Militară Constanţa).
Lucrarea de trasare se finalizează cu un Proces Verbal de Trasare prin care ne asumăm corectitudinea trasării și precizia măsurătorilor.